Diverse onderzoeken wijzen uit dat de algemene werkgelegenheidsgraad in de financiële sector stabiel zal blijven de komende tien jaar. Al zullen de onderlinge functieverhoudingen wel verschillen. Met deze 3 trends kun je de komende tijd rekening gaan houden.

Dynamisch

De financiële sector past zich aan de snel evoluerende maatschappij aan. Denk hierbij aan maatschappelijke uitdagingen, zoals duurzaamheid en de vergrijzing. En vergeet ook het serviceniveau niet: klanten willen graag dat alles sneller en eenvoudiger gaat. Denk hierbij aan het gemak van Online.

Dan is er natuurlijk ook nog de internationale wetgeving (Denk hierbij aan Basel III, de Europese bankenunie of MiFID II) en nieuwe technologieën, zoals blockchain en AI (artificiële intelligentie). Banken passen zich aan, aan dit dynamische landschap aan en investeren volop in nieuwe diensten en initiatieven.

Diversiteit

Door bovenstaande uitdagingen hebben banken hoge nood aan werknemers met diverse achtergronden. Denk hierbij aan IT’ers, juristen en Compliance medewerkers. En vergeet ook vooral de klantcontact specialisten niet. Daarbij zijn ook de Soft skills – zoals flexibiliteit – van groot belang in de sector. Er wordt ook verwacht dat medewerkers goed kunnen communiceren en dat zij in staat zijn om proactief te handelen.

Opleiding

De eisen die aan het bankpersoneel worden gesteld zijn hoog. Het meerendeel van de medewerkers die vorig jaar in dienst zijn getreden heeft een diploma in het hoger onderwijs.

Los hiervan besteedt de sector ook veel tijd en geld aan andere opleidingen waarbij werknemers worden ‘getraind’ om in een competitieve omgeving, waar flexibiliteit en levenslang leren centraal staan.

 

Bron: Jobat.be

Laat een reactie achter